blog - Antjes creaties

Ga naar de inhoud

Mijn dilemma's dankzij ADD

Antjes creaties
Gepubliceerd door in Overpeinzingen · 11 september 2019
Tags: ADDADHDBeeldhouwenGeloofHoopLiefdebeeld
Niet iedereen weet dit, maar ik heb ADD (broertje van de ADHD) en aan de ene kant ben ik er enorm blij mee want ik heb nooit een gebrek aan ideeën of impulsen. Alleen aan de andere kant werkt het ook tegen me, bijvoorbeeld omdat ik geen beslissingen kan nemen, of als ik een beslissing genomen heb, het dan ook maar meteen moet uitgevoerd worden. Er even over nadenken of het wel slim is om te doen of even afwachten wat er gebeurd zit er niet in, het moet nu en wel stante pé en niet over vijf minuten!
Maar ook die overload aan ideeën werken weleens tegen mij als beeldhouwer, want hoe kies je de juiste kleurencombinatie bij een project? en wat ik leuk vind vind een ander dat ook wel leuk? Hoe weet ik wat een ander leuk vind? en stel nou dat die ander het niet leuk vind, is dan het project verkloot?
Manlief vind dat ik moet maken wat ik leuk vind en wat een ander er van vind bijzaak is, uiteraard ben ik het daar niet mee eens en dat levert regelmatig stof voor discusies op. Nu is 95% van de beelden die ik maak ook wel datgene wat ik leuk vind want ik geniet enorm van het beeldhouwen en het creeëren van iets uit niets. Maar het moet ook leuk gevonden worden door de kunstliefhebber zodat het een nieuwe eigenaar krijgt die er net zo van gaat genieten als dat ik ervan heb gedaan.
Momenteel loop ik met het project Geloof Hoop Liefde beelden tegen dat dilemma aan ik wil er een aantal maken zodat de website weer een beetje gevuld is en er weer voldoende voorraad is. De eerste die ik ga maken krijgt een basis van witte albast en een kruis en anker van zwarte serpentijn, het hart is het dilemma, ik wil hem niet wit maken want wit op wit is niet mooi contrasterend, zwart twijfel ik enorm over omdat een zwart hart mij zo somber lijkt. Aan de andere kant is een beeld puur van zwarte en witte steen juist enorm mooi wegens het contrast, maar een rood hart is ook mooi maar heb geen knalrode steen want die is op en de Beeldhouwwinkel in Den Haag had die kleur niet meer, wel gemeleerd rood en die steen is ook gekocht door mij maar of daar nou een hart van gemaakt moet worden?
Dus loop ik nu al 3 dagen erover te dubben wat het moet worden en kan geen beslissing nemen en er is ook helemaal niemand aan wie ik dat kan vragen want manlief kan niet visualiseren en dat is wel een pré bij beeldhouwideeën.
Ook lukt het dan niet om alvast dan een andere Geloof Hoop Loefde te maken en deze even te laten voor wat het is, want deze moet eerst af want dat zit zo in mijn hoofd. Mijn moeder zei al toen ik nog kind was "wat dat kind in d'r kop heb, heeft ze niet in d'r kont, had ze 't maar in d'r kont, kon ze het tenminste uitkakken"   Echt zo'n opmerking die je je leven lang blijft achtervolgen en waar je dan achteraf om moet lachen,
Ja als kind was ik al anders en begreep niemand mij en was ik "gewoon" een moeilijk opvoedbaar kind die streng moest worden opgevoed, dat laatste hebben mijn ouders helaas iets te serieus genomen maar ook dat ligt achter mij al zal ik de littekens altijd bij me dragen in mijn geest.
Terug naar het beeldhouwen: dus mijn dilemma: rood hart/zwart hart, ik ben er nog niet over uit, jullie zullen het vanzelf gaan zien als het beeld af is.


©copyright
by Antje den Os
Terug naar de inhoud